Solliciteren via het internet? Dat kan tegenwoordig, steeds meer bedrijven maken gebruik van het zogenoemde video solliciteren. Hierbij kan een sollicitant zichzelf voorstellen door middel van een filmpje. Bedrijven vinden het prettig om op deze manier alvast kennis te maken met hun kandidaten.

Motivatie in een video

In de video wordt de motivatie van de sollicitant duidelijk. Voor het bedrijf is dit een goede manier om een eerste indruk te krijgen van de potentiële werknemer. In de meeste gevallen dient de videosollicitatie als een soort kennismaking, waarna er alsnog een gesprek volgt in levende lijve. Tijdens zo’n tweede gesprek zal er meer ruimte zijn om te ontdekken of het klikt tussen werkgever en werknemer.

Corona sollicitatie

Tijdens de Corona pandemie is een videosollicitatie de ideale oplossing voor bedrijven en sollicitanten. Het is een veilige manier om kennis te maken zonder kans op besmetting. In dit geval zou er zelfs online een interview gehouden kunnen worden, in plaats van de videomotivatie die wordt opgestuurd. Zo kan er op afstand al gekeken worden of de sollicitant geschikt is voor de functie en het bedrijf.

Tips voor een goede videosollicitatie

Stuur niet bij alle sollicitaties zomaar een filmpje van jezelf toe, pas als bedrijven hier om vragen is het van belang. Niet iedereen zit te wachten op een filmpje in plaats van een sollicitatiebrief. Het is ook belangrijk om specifiek voor het bedrijf waar je solliciteert een filmpje te maken en niet één standaard filmpje voor alle bedrijven. Daarnaast is de kwaliteit van het filmpje een belangrijke weegfactor. Dit geldt niet alleen voor de werkelijke videokwaliteit, maar ook voor bijvoorbeeld de lengte en de inhoud van het filmpje. Vertel alleen de belangrijkste punten en zorg dat je niet teveel overdrijft.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen van een videosollicitatie. Zo krijg je via een beeld niet per se een klik met de ander, terwijl dit in het echt misschien wel het geval zou zijn. Als er problemen zijn met bijvoorbeeld de verbinding tijdens het gesprek, dan is dit natuurlijk erg vervelend. Dit kan resulteren in een negatieve indruk, terwijl beide partijen er weinig aan kunnen veranderen.

Voordelen

Voor het bedrijf en de sollicitant scheelt een videosollicitatie tijd en geld. De sollicitant hoeft niet af te reizen naar het bedrijf en bespaard hiermee reiskosten. De opdrachtgever kan eenvoudig een selectie maken op basis van alle ingezonden filmpjes en krijgt gelijk een duidelijke indruk van alle kandidaten. Ook voor de sollicitant kan het filmpje een uitkomst zijn, hij of zij kan een filmpje indien mogelijk meerdere keren opnemen om de best mogelijke versie te sturen. In de huidige anderhalve meter samenleving is een sollicitatie per video de ideale veilige oplossing.

Vacature zoeken

Ben jij ook op zoek naar een baan en ben je benieuwd hoe je via een video kunt solliciteren? Zoek dan naar vacatures bij jou in de buurt.