Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door een aantal backlinks te verzamelen zullen je pagina’s stijgen in de zoekmachine resultaten en dat maakt ze veel beter zichtbaar. Backlinks zijn links van andere websites naar die van jou. Het lijkt alsof het onmogelijk is om hier invloed op uit te voeren, maar door aandacht aan linkbuilding te besteden zal je zien dat je hier wel degelijk zelf wat mee kunt. Een voor de zoekmachines betekent dat autoriteit, relevantie en betrouwbaarheid.

 

Linkbuilding voor autoriteit

Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe meer autoriteit de zoekmachines jouw website geven. De backlinks fungeren namelijk als stemmen of referenties van andere websites voor die van jou. Hoe meer stemmen je hebt, hoe meer autoriteit je toegewezen krijgt. Linkbuilding helpt je je autoriteit te vergroten. Net als met een CV het geval is, is de kwaliteit van de backlink wel belangrijk. Komt deze van een bekende speler in je vakgebied, dan is hij veel meer waard dan een link van een blog met weinig volgers.

 

Linkbuilding voor relevantie

Als je backlinks verzamelt, dan ziet de zoekmachine je ook als relevant. Ze kijken namelijk naar waar de links vandaan komen en bepalen zo waar jouw website over gaat. Aan de hand daarvan bepalen ze of jouw website past bij een bepaalde zoekterm die wordt ingetypt of niet. Het is dus niet alleen zaak om kwalitatieve backlinks te verzamelen, maar ook backlinks van websites die actief zijn in jouw vakgebied.

 

Linkbuilding voor betrouwbaarheid

Een laatst attribuut die je door de zoekmachines toegewezen krijgt als je meer backlinks verzamelt is betrouwbaarheid. Als andere websites naar jouw pagina’s linken, dan moet de informatie die daarop aanwezig is een link waard zijn. Dat betekent dus dat je uniek bent, kwalitatieve informatie geeft en ook de waarheid vertelt. Hoe meer backlinks je hebt, hoe betrouwbaarder de zoekmachines je gaan zien en hoe hoger je eindigt in de zoekmachine resultaten.

 

Verwijder toxic backlinks

Goede backlinks waar je wat aan hebt voldoen aan de bovenstaande criteria, maar het zal gebeuren dat websites naar je gaan linken die je score juist naar beneden halen. Links van onbetrouwbare sites, sites die niet relevant zijn en die geen autoriteit hebben worden toxic backlinks genoemd en deze ben je liever kwijt dan rijk. Het is mogelijk om deze links niet mee te laten tellen door ze via Google Search Console uit te schakelen.

 

Zelf backlinks verzamelen

Het werken aan linkbuilding is tijdrovend en lastig. Er zijn enkele manieren waarop je dit actief doet, bijvoorbeeld door link-worthy content te schrijven, door gastenblogs te publiceren, door websites te vragen om links. Ook het delen van je artikelen op sociale media levert soms een backlink op omdat ze dan meer bekendheid krijgen. Je kunt dit ook uitbesteden aan een SEO specialist. Zij bepalen waar nog kansen liggen om een backlink te krijgen en helpen je zo een aantal te vergaren. Wat je ook kiest, met goede backlinks ga je rap in de zoekmachine resultaten omhoog.

 

Vraag gratis een SEO analyse aan via Ranking Masters!